Alles wat je wilt weten over een gebitsprothese (kunstgebit)

Een gebitsprothese is zeer normaal item om te hebben. Vooral op een wat oudere leeftijd is het helemaal niet gek om een kunstgebit te hebben. Vaak zie je het ook helemaal niet. Voor alle mensen die een gebitsprothese willen maar niet goed weten wat ze kunnen verwachten hebben wij wat aandachtspunten voor je opgezocht.

Reiniging
Een nieuw gebitsprothese kan erg glad zijn. Vooral in het begin zal voedsel- en speekselresten aan het gebit hechten. Hierdoor zal het snel stroef worden. Hier kunnen vervolgens bacteriën en schimmels groeien waardoor je klachten kan krijgen en uiteindelijk ontstekingen van kan krijgen. Let hier op en maak de prothese elke dag grondig schoon.

Reinigingstabletten
Een makkelijke en handige manier om van aanslag af te komen is het gebruik van reinigingstabletten. Deze tabletten zorgen ervoor dat je prothese langzaam schoon wordt. Het staat namelijk vaak uren in de oplossing. Daarbij is het erg gebruiksvriendelijk en niet al te duur.

Hardnekkige aanslag
Heb je last van tandsteen of krijg je aanslag op de prothese die niet weg te poetsen is? Dan moet je de prothese helaas professioneel laten reinigen en polijsten. Dit kan je op verschillende plekken laten doen zoals een tandarts of mondhygiënist.

 

Voor het slapen
Het wordt aangeraden om je prothese voor het slapen gaan uit te doen. Hierdoor heb je minder kans op onbewust knarsen. Je kan namelijk je tandvlees erg beschadigen met je prothese en dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarbij geeft je je tandvlees de kans om te rusten en te ontspannen. Dit bevordert ook weer de doorbloeding wat voor gezond tandvlees zorgt.

Bewaren
Je kan de prothese het beste bewaren in een afgesloten bakje met een beetje vers water. Zo droogt je prothese minder. Let er wel op dat je de prothese niet helemaal in het water onderdompelt. Dit kan namelijk voor kalkafzetting zorgen. Dit kan je ook voorkomen door een beetje tafelazijn aan de bewaarvloeistof toe te voegen.

Controle
Het is belangrijk om je prothese iedere twee jaar te controleren. Tijdens een controle kan de tandarts zien of de prothese slijtage bevat. Daarnaast kan er gekeken worden naar de pasvorm en het pascomfort. Dit moet in orde zijn om irritaties en ontstekingen tegen te gaan.

Opvullen
Als de kiezen niet meer goed op elkaar kunnen moet de tandarts de prothese aanpassen. Hier wordt de prothese opgevuld. Hierdoor zal je minder last hebben van je prothese en kan je beter gebruik maken van je prothese. 

Vervangen
Mocht je prothese niet meer passen of te beschadigd zijn dan zal je je prothese moeten vervangen. Hierdoor zal je geen last meer hebben van een slechte zittende prothese en kan je tandvlees goed rusten.

Reparatie
Mocht je prothese los zitten of heb je een tand die niet helemaal vast zit dan kan je ervoor kiezen om je prothese te laten repareren. De tandarts kan je prothese makkelijk repareren en hierdoor kan je veel langer met je prothese doen.

Reageer op dit artikel