De perfecte kerstwijn

Met de feestdagen in het vooruitzicht is iedereen weer druk met de voorbereidingen van het kerstdiner en andere gezellige feestmaaltijden. Uiteraard hoort hier ook een mooie feestelijke wijn bij! Kerstwijnen zijn wijnen die perfect geschonken kunnen worden bij een kerstmaaltijd of een ander feestelijk diner.

De geschikte kerstwijn kiezen
Bij het kiezen van een geschikte kerstwijn is het handig te weten welke gerechten je gaat serveren. Als het kerstdiner bijvoorbeeld kruidig vlees of een mooi stuk wild bevat, kun je het beste kiezen voor een zware rode wijn welke het gerecht zal aanvullen. Wanneer de maaltijd een lichtere smaak heeft, kun je beter een minder krachtige wijn serveren. Het is aan te raden om de smaak van de wijn op te bouwen, door eerst een lichtere wijn te schenken en daarna een iets zwaardere. Verstandig is om dit per gang te bepalen.

Aperitief
Een mooie mousserende wijn is perfect om de avond mee te beginnen. Niet alleen omdat dit feestelijk is, maar ook omdat mousserende wijnen vaak dorstlessend, lichter en makkelijker verteerbaar zijn dan andere wijnen. De bubbels spoelen de mond schoon. Bij een mousserende wijn kunt u denken aan Champagne of Prosecco. Een Crémant de Bourgogne is echter ook een heerlijke mousserende wijn uit Frankrijk, welke op dezelfde wijze als Champagne wordt gemaakt. Dit kan een goed(koper) alternatief voor Champagne zijn.

Voorgerecht
Het diner kan worden vervolgd met een licht voorgerecht. Een geschikte kerstwijn zou bijvoorbeeld een mooie droge witte Sancerre zijn. Deze wijn gaat erg goed samen met visgerechten en salades, zoals een kerstsalade met eendenborst. Bij een carpaccio is een Beaujolais, een lichte Bourgogne of een jonge Toscaanse Sangiovese aan te raden.

Hoofdgerecht
Voor velen staat gourmet op het menu tijdens de feestdagen. Doordat er daarbij veel verschillende vleessoorten, sauzen en salades op tafel staan, is het moeilijk om een keuze te maken welke wijn er geserveerd moet worden. Lichte wijnen kunnen niet standhouden bij al deze smaken. Een jonge, fruitige en kruidige rode wijn is daarentegen wel aan te raden. Een Pinot Noir of rode Oostenrijker bijvoorbeeld.
Naast gourmet is kaasfondue ook een populaire keuze als hoofdgerecht tijdens kerst. Hierbij is een goede droge Riesling of een wat boterige, vette Chardonnay een goede keuze.
Als er gebraden eend op het menu staat, zijn rode wijnen zoals een mooie Saint-Emilion of een krachtige Shiraz echte aanraders. Bij gevogelte en vis zijn witte wijnen vaak lekkerder. Denk hierbij aan een mooie Chardonnay bij een vette vis. Vergeet de wijnen niet op tijd uit de koelkast te halen, zo voorkom je dat deze te koud geschonken worden. Een half uurtje van te voren uit de koelkast halen geeft vaak het beste resultaat.

Nagerecht
Bij een nagerecht wordt al snel gedacht aan dessertwijnen. Deze zoete wijnen smaken goed bij verschillende zoete gerechten of een uitgebreide kaasplank. Zo kan je bij een heerlijke tiramisu bijvoorbeeld een mooie Moscato d`Asti schenken. Een mousserende wijn is soms ook geschikt om te schenken bij een nagerecht.

Kaasplankje
Wijn en kaas zijn een goede combinatie is. Wel is het lastig om de juiste wijn bij de kaas te zoeken, want niet alle wijnen passen bij alle kazen. Zo kan bij jonge harde kaas een mooie Tawny Port of een rode wijn geschonken worden. Bij oude harde kazen is een jonge Vintage Port geschikter. Bij geitenkaas is een witte wijn met hoge zuren, zoals een Sancerre of een Sauvignon Blanc, een goede combinatie. Een zoete Sauternes wijn is weer lekker bij roquefort (harde blauwschimmel).

Tot slot nog een paar tips om het beste uit het kerstdiner te halen:

Tip 1: drink je niet regelmatig wijn bij het eten? Ga dan niet voor te veel verschillende wijnen, maar combineer gerust één wijn bij meerdere gangen.
Tip 2: schenk dezelfde wijn die je ook in het gerecht heeft gebruikt. Maak bijvoorbeeld een heerlijke Boeuf Bourguignon met, hoe kan het ook anders, een rode Bourgogne. Je zult merken dat de harmonie perfect is.
Tip 3: wat samen groeit, gaat samen! Combineer daarom eens wijn en producten uit dezelfde streek. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir, waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen.
Tip 4: je kunt de wijn natuurlijk gewoon aan tafel serveren, maar het is veel leuker om er iets meer aandacht aan te wijden. Alle wijnen bij Wijnvoordeel zijn voorzien van een verhaal over bijvoorbeeld de streek, de druif of de wijnboer. Wanneer je dit verhaal gebruikt om meer over de wijn te vertellen, zal de wijn meer gaan leven en creëer je een sfeer om de wijn echt te waarderen.
Tip 5:
de belangrijkste tip die we je kunnen geven is een wijn te kiezen die jij lekker vindt, zodat jij volop kunt genieten van een gezellige kerst

Bestel als lid van de Seniorenvoordeelpas je kerstwijnen met korting bij Wijnvoordeel.nl. Als lid krijg je tot wel € 10 korting bij je bestelling. Bekijk hier de actie en bestel meteen. 

Reageer op dit artikel