De wonderen van gember

Gember, je hebt er vast wel eens van gehoord. Het wordt vaak ingezet als redder in nood en voor een goede reden. Want de gekke knol is enorm gezond. In Azië wordt gember al duizenden jaren gebruik. Daar wordt het echt als een geneesmiddel gebruikt. In Europa worden we steeds  bekender met de gezondheidsvoordelen van gember. Wil jij meer weten over de geweldige gember? Lees dan vooral verder.

Wat is gember?
Laten we beginnen met de vraag, wat is gember? Gember is een wortelknol en komt van de gemberplant. Dit wordt ook wel djahé genoemd. De wortel ziet er misschien een beetje misvormd uit maar is toch echt om te eten. Er zijn een heleboel manieren om gember te koken. De populairste vorm is poedervorm. Hierdoor kan de gember het beste worden bewaard en is het makkelijk te gebruiken. Naast de gember in poedervorm is het ook enorm populair als verse knol, drankje, olie of stemgember.
Nu we weten wat gember is kunnen we kijken naar de wonderlijke gezondheidsvoordelen van de knol. Hier zijn een aantal gezondheidsvoordelen van gember:

Het is ontstekingsremmend
Gember is erg goed tegen ontstekingen. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van je maag en zorgt ervoor dat je snel van een misselijk gevoel afkomt. Het werkt ook goed tegen gewrichtspijn en koorts. Gember onderdrukt COX, dit is een enzym dat ontstaat in een ontsteking.

Het reinigt je lichaam
Gember heeft een zuiverende werking. Het reinigt namelijk je lymfestelsel. De lymfeklieren voeren schadelijke stoffen af. Dit geldt vooral bij ontstekingen. Hierdoor hebben gifstoffen geen kans om zich op te hopen in de organen. Daarnaast stimuleert gember ook de doorbloeding.

Het geeft je een energie boost
Massaal grijpen we snel naar een kop koffie als we moe zijn of een extra boost kunnen gebruiken. Probeer dit eens iets anders om je meer energie te geven. Gember zit namelijk vol met zink en magnesium. Dit geeft je lichaam een natuurlijke energie boost. Het zorgt voor een goede bloedsomloop en zorgt daardoor voor meer energie.

Het bestrijdt een opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid
Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, misselijkheid of brandend maagzuur kan een kleine hoeveelheid gember snel verlichting geven. Gember is een natuurlijk middel om dit tegen te gaan. Door simpelweg wat gember door het eten te bereiden of een gember thee te drinken kan je dit bestrijden.

Het versterkt je immuunsysteem
Gember versterkt het afweersysteem. Het wordt wel eens vergeleken als een antibiotica en bestrijd veelvoorkomende bacteriën. Daarnaast geeft gember je afweersysteem een natuurlijke boost.

Het is goed voor de spijsvertering
Als je last hebt van je spijsvertering kan gember helpen. Het versnelt de spijsvertering op verschillende manieren. Gember stimuleert de aanmaak van gingerol een spijsverteringsenzym die de productie van speeksel bevordert.

Het helpt tegen griep
Van gember kan je gaan zweten. Tijdens het transpireren wordt het stofje dermicidine uitgescheiden. Dit stofje helpt je tegen bacteriën, schimmels en virussen. Daarnaast bevat het ook antioxidanten en versterkt het je immuunsysteem. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Het verhelpt hoestbuien
Heb je last van hoestbuien? Neem dan eens gemberthee of gember snoepjes. Gember zorgt er namelijk voor dat je slijm in de longen wordt opgelost. Het bestrijdt daarnaast ook de ziekmakende bacteriën die in de longen kunnen zitten.

Hoe gebruik je het?
Omdat gember in meerder vormen te bereiden is kan je er dus ook voor kiezen om op verschillende manieren te gebruiken. Echter wordt het afgeraden om een hap pure gember te nemen. Gember is ontzettend scherp van smaak wat niet voor iedereen weggelegd is. Je kan een stukje gember raspen of snijden om in de thee te stoppen of in verschillende gerechten toe te voegen. Hierdoor zal je thee of gerecht extra smaak krijgen en kan je genieten van alle voordelen van gember. Mocht het iets te scherp zijn dan kan je er een beetje citroen of bruine suiker aan toevoegen.

Reageer op dit artikel