Digitale inbrekers

Tegenwoordig wordt er bijna vaker ingebroken in computers dan in huizen. Criminelen proberen gevoelige informatie van je computer af te halen zoals bank- en creditcardgegevens. Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt treffen die deze deze criminelen tegenhouden. Goed nieuws, hier hoef je geen wizkid van 20 voor te zijn om deze materie te berijpen. Ook voor de moderne senior zijn deze maatregelen goed te doen!

Een aantal aspecten die van belang zijn:
– Je gezonde verstand
– Update’s
– Virusscan en firewall
– Spam, nep- en phishing mail

Je gezonde verstand
Om te kunnen genieten van alle voordelen die een computer je kan bieden is het belangrijk hier bewust mee om te gaan. Door je gezonde verstand te gebruiken zal de kans al een stuk kleiner worden dat er wordt ingebroken in je computer. Het is belangrijk dat je de volgende zaken kunt signaleren:
– Reageer niet op e-mails van onbekende afzenders. Klik niet zomaar op links en bijlagen als u niet 100% zeker weet wat het is en van wie het komt.
– Gekke bijlage zijn ook zaken waar je niet op moet klikken. Het kan zijn dat na het openen hiervan virussen op je computer worden geïnstalleerd.
– Gebruik moeilijke wachtwoorden. Dus niet je achternaam met een uitroepteken en een cijfer erachter. Dit is makkelijk te achterhalen. Gebruik veel tekens, cijfers en letters.
– Koop niet zomaar bij iedere webwinkel. Controleer of ze de juiste certificaten hebben en zoek op of er in het verleden betalingen mis zijn gegaan of spullen niet geleverd zijn.

Update’s
Je computer updaten is niet alleen handig om nieuwe software op je computer te krijgen maar helpt ook tegen inbrekers. Windows en Mac ontwikkelaar zijn dag en nacht bezig de software moeilijker te maken zodat criminelen minder makkelijk kunnen doorbreken. Om deze software op je computer te hebben staan is het belangrijk dat je altijd een update draait als je computer dit (vaak uit zichzelf) aangeeft. Je krijgt een pop-up met daarin de mededeling om je computer te updaten. Volg rustig de stappen, alles wijst zichzelf.

Virusscan en firewall
Wat een virusscanner doet klinkt logisch en dat is het ook. Het is software die je computer (dagelijks) onderzoekt op virussen. Is er een gevonden? Dan krijg je hier een melding van. Een firewall is eigenlijk het immuunsysteem van je computer. Deze software gaat er alles aan doen om de virussen niet door te laten dringen tot je computer. Mocht er toch een virus doorheen komen? Dan signaleert je virusscanner dit. Deze twee soorten software kun je aanschaffen en (laten) installeren op je computer.

Spam, nep- en phishing mail
Je hoort het vaak, er zijn phishing mail in omloop. Dit zijn nep e-mails die afkomstig zijn van criminelen. Ze laten de e-mail heel erg lijken op de e-mails die je bank of energieleverancier stuurt. Daarin staat dan vaak dat ze nog een aantal gegevens van je missen of ze willen dat je nog een rekening betaald. Controleer deze vreemde mails altijd op spelling. Vaak staan hier veel spelfouten in. Ook het adres van de afzender klopt vaak niet, controleer dit ook. Daarnaast kan het zijn dat ze een ander rekeningnummer gebruiken dan normaal. Dit is ook vaak een tekenen dat er iets niet klopt.

Vind je dit nu allemaal maar ingewikkeld en lastig? Niet getreurd! Onze Voordeel Partner Studentaanhuis kan je hiermee helpen. Zij beschikken over kundige studenten die je graag willen helpen met het installeren  van deze pakketten. Bekijk hier de actie die wij met hun hebben lopen.

Reageer op dit artikel