Eerste hulp bij computerproblemen

Moeite met het gebruiken van je computer, telefoon of tablet? Het overkomt de beste. Maar soms kun je zelf ook een heleboel doen om je computer of mobiele apparaten te onderhouden. Wij hebben een aantal veel voorkomende computerproblemen voor je opgezocht zodat jij weet wat je kan doen bij computerproblemen.

De computer is traag

Bij het kopen van je nieuwe computer werkt alles razendsnel en makkelijk. Door de jaren heen is dit al wat minder geworden en uiteindelijk kan het zelfs zo zijn dat de computer helemaal niet meer reageert. Een trage computer is een van de meest irritante computerproblemen die er maar bestaan. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om de snelheid van de computer terug te krijgen of in ieder geval iets te verhelpen. De voornaamste reden voor een trage computer is het gebrek aan onderhoud. Door je programma’s up-to-date te houden en goed te kijken naar welke programma’s je vaak gebruikt kan je al een heleboel vertraging tegen gaan. Kijk eens naar welke programma’s je bijna niet gebruikt en verwijder deze als dat nodig is. Er bestaan ook verschillende apps of extensies die je kunnen helpen om je computer schoon te houden. Deze programma’s kunnen zien welke programma’s er meedraaien en welke elementen effect hebben op het prestatievermogen van je computer.

Ik kan iets niet vinden

Ben je iets kwijt of wil je iets opzoeken maar weet je niet zo goed waar je moet zoeken? Kijk dan eens in de zoekbalk van je computer. Dit staat meestal in een beginscherm of startknop en hier kan je gegevens terugvinden die je op je computer hebt opgeslagen. Heb je vragen over je computer of heb je vragen in het algemeen dan kan je tegenwoordig alles online vinden. Door het gebruik van verschillende zoekmachines zoals Google of Bing kan je makkelijk informatie vinden over het desbetreffende onderwerp. Wees ook niet bang om op verschillende fora te kijken. Er zal vast wel iemand zijn met dezelfde vraag.

De computer maakt een raar geluid

Computers die ineens beginnen te loeien wanneer ze aan gaan zijn vaak minder goed onderhouden. Dit houdt in dat de hardware mogelijk een niet helemaal goed werkt. Het kan zo zijn dat de computer vies is van binnen en daardoor minder goed kan ventileren. Maak hiervoor de computer schoon of laat het even schoonmaken. Het kan ook voorkomen dat er iets in de computer los is gekomen. Dit kan je ook makkelijk laten vervangen of vastschroeven.

Hoe bewaar ik mij gegevens

Om veel drama te voorkomen wordt het aangeraden om gegevens op te slaan in een externe schijf of Cloud. Hierdoor heb je de gegevens meteen bij de hand als er iets misgaat met je computer. Een externe schijf kan je helpen om een back-up te maken. Maak om de maand een back-up zodat je ook echt alle gegevens meeneemt. Let er hierbij wel aan dat het genoeg geheugen heeft. Er bestaat ook een mogelijkheid om gegevens online te behouden. Zo kan je gegevens opslaan op een Cloud. Dit zijn veilige back-ups die ervoor zorgen dat je gegevens online wereldwijd beschikbaar zijn. Er bestaan ook bepaalde programma’s die deze gegevens automatisch opslaan. Deze zijn ook gratis te verkrijgen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn gegevens veilig zijn

Om de veiligheid van je computer te behouden is het van belang om goed met je computer om te gaan. Zo kan je ervoor kiezen om verschillende programma’s te installeren zoals antivirus, malware, spyware, adblocker of virusscans. Daarnaast is het van belang om gevoelige informatie goed te bewaren zodat hackers niet zomaar bij je gegevens kunnen.

Heb je hulp nodig bij het installeren van bepaalde programma’s of wil je weten hoe gezond je computer is? Neem dan eens een kijkje bij onze partner Student aan huis. Ben je al lid van de Seniorenvoordeelpas? Ontvang nu €7,50 korting op het eerste bezoek van Studentaanhuis.nl! Klik hier om naar de actie te gaan.

Reageer op dit artikel