Goede gewoontes aanleren doe je zo!

Je hebt twee varianten. Goede en slechte gewoontes. Deze kun je jezelf aanleren in 21 dagen. Gewoontes afleren is vaak wat lastiger als daar niks voor in de plaats komt. Denk maar aan stoppen met roken, hierdoor ga je vaak meer en ongezond eten. Wij gaan ons richten op goede gewoontes aanleren. Dit is namelijk altijd een verrijking voor je leven. Laten we beginnen!

Begin niet te groot
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om jezelf vier of vijf nieuwe gewoontes aan te gaan leren. De kans dat dit ook echt lukt is vrij klein. Als je en meer wil gaan sporten, het afval nu echt gaat scheiden, de hond vaker en langer uitlaten en voor minder geld wilt gaan uitgeven dan is de kans klein dat dit allemaal lukt. Kies daarom één of maximaal twee dingen uit die je het belangrijkste vindt.

Hou alles bij
Door voor jezelf een aantekening te maken wanneer je bijvoorbeeld bent gaan sporten zie je hoe vaak je die week al bent gegaan. Heb je in totaal drie keer wezen sporten in je eerste week? Dan is de kans veel groter dat je meer moeite gaat doen om in de twee week ook drie keer te gaan sporten. Hou dit minimaal drie weken zo bij. Hierna kun je het lijstje minder gaan gebruiken.

Weet waar je zwaktes liggen
Stel je wil voor minder geld boodschappen gaan doen. Wat gaat er dan vaak fout? Zet dit voor jezelf op een rij, ook het opschrijven hiervan helpt. De volgende keer als je boodschappen wilt gaan doen verplicht je jezelf om eerst in de krantjes te kijken wat waar in de aanbieding is. Vervolgens ga je naar de winkel waar de producten het goedkoopste zijn. Je eet van te voren wat zodat je niet met honger naar de supermarkt gaat. Met trek boodschappen doen zorgt ervoor dat je dingen gaat kopen die je niet nodig hebt. Vervolgens bewaar je de bonnetjes en leg je ze naast elkaar. Probeer er telkens voor te zorgen dat je niet over het gemiddelde bedrag gaat. Het liefst gaat er iedere week een euro vanaf.

Bespreek het met andere
Samen sta je sterker, ook bij het aanleren van nieuwe gewoontes. Bespreek het met je geliefde, vriendinnen of familie. Zij kunnen je helpen en je motiveren. Ook kun je de ander helpen als die persoon een gewoonte wil afleren. Zo kun jij ook iemand corrigeren op zijn of haar gedrag.

Beloon jezelf
Stel je hebt als doel om minder geld gaan uitgeven. Het gaat goed en je hebt al veel geld bespaard deze maand, bijvoorbeeld door het gebruiken van de Seniorenvoordeelpas. Dan mag jezelf ook wel belonen. Trakteer jezelf op je lievelingseten, ga een keer naar de film of koop van het gespaarde geld iets wat je al heel lang erg graag wilde hebben. Zorg dat je er blij van wordt!

Een van de goede gewoontes die veel mensen zich aan willen leren is het besparen op dagelijkse uitgave. Hier zijn wij van de Seniorenvoordeelpas ons van bewust! Daarom hebben wij meer dan 200 webwinkels en 1000 lokale winkels die alleen aan onze leden korting geven. Deze winkels bieden verschillende producten en diensten aan. Je kun bijvoorbeeld make-up aanschaffen maar ook speeltjes voor je huisdier. En van kleding tot meubels. Ons aanbod is zeer divers en speciaal samengesteld voor de 55-plusser van Nederland. Wacht niet langer met het deze goede gewoonte en bestel de pas!

Reageer op dit artikel