Haaruitval bij vrouwen

Het verliezen van haar is een normaal probleem waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Het wordt over het algemeen vaak bij mannen besproken maar bij vrouwen is dit ook zeker aan de orde. Een vrouw kan gemiddeld tussen de 40 en 120 haren per dag verliezen. De reden waarom haaruitval bijna niet wordt besproken bij vrouwen blijft voor ons een mysterie. Wij hebben daarom voor je uitgezocht wat de meest voorkomende redenen zijn van haaruitval bij vrouwen.Stress
De meest voorkomende reden van haaruitval is stress. Dit kan door alledaagse activiteiten komen maar ook het gevolg zijn van een operatie, ziekte of een ongeluk. Het haar heeft een vast cyclus en als die eenmaal verstoord raakt door omstandigheden kan de cyclus verstoord raken. Een verstoord cyclus merk je pas na drie tot zes maanden. Gelukkig kan je haarcyclus ook weer herstellen als je zelf weer beter bent of minder stress ervaart. Neem vooral veel rust en laat de haar rustig herstellen. Naast fysieke stress kan je ook te maken hebben met emotionele stress. Dit is iets minder snel op te merken maar kan zeker een factor zijn waarom je haar sneller uitvalt. Wees hier alert op en praat desnoods met iemand of probeer eens rustoefeningen zoals meditatie.

Genen
Haaruitval kan ook in je genen genetisch bepaald zijn. Als haaruitval een veelvoorkomend voorval is in je familie kan je hier gevoeliger voor zijn. Hier kan je helaas weinig aan veranderen. Wat je wel kan doen is kijken naar alternatieven of middelen die het haarverlies kunnen remmen. Dit zijn middelen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn die helpen met het behouden van het haar dat je nog hebt. Deze producten stimuleren de hoofdhuid en haarwortels.

Eiwitten
Een tekort aan eiwitten kan je haargroei ook erg beïnvloeden. Je haargroei kan hierdoor tijdelijk stoppen. Door een eiwitrijk dieet te volgen kan je dit tegengaan. Eiwitten kun je nuttigen door het eten van bijvoorbeeld vis, vlees, eieren en een heleboel groenten.

Hormonen
Een lichaam heeft te maken met een heleboel verschillende hormonen. Hormonen kunnen verschillende oorzaken hebben als het om haaruitval gaat. Ze kunnen namelijk je hormoonhuishouden veranderen of beïnvloeden. Dit is extra beïnvloedbaar tijdens een zwangerschap, overgang of tijdens de menstruatie. Er zijn ook vrouwen die te maken hebben met hypothyreoïdie. Dit zijn vrouwen die te maken hebben met een vertraagde schildklier en hierdoor een tekort aan schildklierhormonen hebben. Dit heeft grote gevolgen als het om haaruitval gaat.

Medicijnen
Er zijn een aantal medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat haarverlies bij vrouwen wordt gestimuleerd. Dit zijn medicijnen zoals bloedverdunners, antidepressiva en de anticonceptiepil. Let dus op het medicijngebruik en neem contact op met de huisarts als je merkt dat je een hormonaal disbalans ervaart.

Hitte
Het gebruik van hitteproducten kan je haarstructuur erg beschadigen. Gebruik daarom stijl- en krultangen of föhnen niet op de hoogste stand. Haar dat in contact komt met 180 graden Celsius of hoger kunnen eerder beschadigd raken. Hierdoor kan je haar breekbaar worden en sneller afbreken. Gebruik hiervoor altijd een hittebeschermende spray voor.

Leeftijd
De leeftijd kan bij vrouwen ook de reden zijn waarom het haar sneller uitvalt. Hoe dit precies komt is nog niet bekend. Het wordt naarmate je ouder wordt steeds moeilijker om een volle bos haar te behouden.

Nu weet je wat de meest voorkomende redenen zijn waarom je haar kan uitvallen. Het blijft een onderwerp waar weinig mensen over praten maar je bent echt niet de eerste met het probleem.
Je haar goed verzorgen is dus erg belangrijk. Onze online Voordeelpartner Yves Rocher heeft een groot assortiment aan haar producten die alle professionals ook gebruiken. En als lid van de Seniorenvoordeelpas krijg je een korting van 10% bij deze Partner. Bekijk hier de actie voor meer informatie.

Reageer op dit artikel