Hoe bepaal ik de sfeer in huis met verlichting

De juiste sfeer creëren is iets wat voor veel mensen erg moeilijk is. Zo kan een bepaalde sfeer erg veel doen voor een ruimte. Je bepaald de sfeer door te spelen met verschillende lichtinvallen. Hiermee kan je een kale ruimte erg gezellig maken. Daarom hebben wij een paar stappen voor je opgezocht om de sfeer te kunnen bepalen van je woning met behulp van lampen.

Stap 1: soorten verlichting

Basisverlichting
Laten we beginnen met de basis. Je zou er misschien niet meteen aan denken maar er bestaat veel verschil in de verschillende lampen die er zijn. Zo heb je niet alleen lampen met verschillende kleuren of vormen maar ook in verschillende sterken. Een lamp is dus niet zomaar een lamp. Zo bestaat er ook basisverlichting. Dit is verlichting die je als eerst aanzet als je een ruimte inloopt. Denk maar aan hanglampen, spots of plafonnières. Dit soort verlichting is vrij zacht en verspreid zich gelijkmatig.

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting is een aanvulling aan dit basislicht. Zo kan je met sfeerverlichting een echte setting maken. Denk hier maar aan een tafellamp of een vloerlamp. Het geeft je de mogelijkheid om met verschillende lichtinvallen te spelen. Daarnaast heb je ook nog basislicht met bijvoorbeeld een dimmer. Dit zorgt er ook weer voor dat een basisverlichting gebruikt kan worden als sfeerverlichting.

Gericht licht
Licht voor een bepaalde functie wordt ook wel gericht licht genoemd. Zo kan je het gebruiken als leeslamp of als bureaulamp. Zo kan je makkelijker concentreren op de activiteiten. Deze lampen zorgen voor goed en vooral fel licht. Hierdoor is het erg prettig om hier in te werken. Daarnaast kan je met dit licht bepaalde dingen accentueren. Denk maar eens aan een mooi schilderij of een mooi object aan de muur. Door een soort spotlight te maken breng je de nadruk op het bepaalde item.

Stap 2: lichtplan

Als je nu weet wat voor soort licht je hebt kan je kijken naar de plaatsing van deze verlichting. Dit kan je makkelijk doen door een lichtplan te maken. Neem een plattegrond van je woning en teken je plannen op je plattegrond. Zo weet je precies waar je wat hebt geplaatst en kan je ook makkelijke een indeling maken.

Stap 3: functies bepalen

Nu je weet waar je de lampen wilt plaatsen kan je ook kijken naar de verschillende functies van de lampen. Dit kan je uiteraard ook op je plattegrond plaatsen. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van de functies en de behoeften die je hebt per kamer of woning. Bekijk het eerst functioneel en bepaal daarna wat voor sfeer je wilt creëren.

Stap 4: lampen kiezen

Als je nu weet waar je de lampen wilt plaatsen en hoe je ze wilt gaan gebruiken kan je kijken naar wat voor soort lampen je wilt gaan gebruiken. Er zijn verschillende lamptypes die je kan gebruik. Door een mix te maken van de verschillende lamptypes kan je een spelen met verschillende lichtinvallen. Let er daarbij ook op dat je rekening houdt met decoratieve artikelen. Denk maar eens aan een spiegel of een raam. Hierdoor kan je ook kijken naar natuurlijk licht en de manier waarop het licht de kamer oplicht. Speel hier ook vooral mee.

Stap 5: Het kopen van de juiste verlichting

Nu je weet wat voor lampen je wilt en ook waar je ze wilt plaatsen kan je nu de lampen gaan kopen. Omdat er enorm veel keuze is kan het soms een beetje overweldigend zijn. Kies daarom een professionele plek om lampen te gaan kopen. Een van de beste plekken waar je de juiste lampen kunt kopen is bij een winkel zoals Lampen24. Hier wordt je door professionals geholpen en kan je terecht met al je vragen.

Ben je nog op zoek naar de juiste verlichting voor je woning? Neem dan eens een kijkje bij onze Voordeel Partner Lampen24. Hier vind je een ontzettend groot assortiment aan lampen. Van basislampen tot sfeerverlichting. Bij Lampen 24 hebben ze alles wat je nodig hebt. Ben je lid van de Seniorenvoordeelpas? Ontvang dan nu exclusief 10% korting over het gehele assortiment bij Lampen24.nl! Klik op de button om gebruik te maken van de actie.

Reageer op dit artikel