Hoe voorkom je tandplak en tandsteen

Dat tandenpoetsen belangrijk is weten we allemaal. Twee keer per dag de tijd nemen om je tanden goed schoon te maken. Dit voorkomt pijnlijke ontstekingen en zorgt ervoor dat je tanden mooi wit blijven. Helaas komt tandsteen en tandplak nog veel voor. Wij geven je wat meer informatie over deze twee veel voorkomende problemen.

Tandplak en tand steen zijn twee verschillende dingen
Tandplak blijft vaak achter aan de onderkant van je tanden, daar waar het in contact komt met je tandvlees. In deze plak blijven veel (schadelijke) bacteriën zitten. Deze bacteriën kunnen gaatjes veroorzaken in de tanden. Door je tanden regelmatig te poetsen en ook tussen je tanden te flossen kun je dit vrijwel allemaal verwijderen. Doe je dit niet dan kan tandplak hard worden en dan wordt het tandsteen.

Dus tandsteen is hard geworden tandplak. Tandsteen voelt hard aan en kan ruw aanvoelen. Kijk is achter je onderste voortanden, daar zie je het vaak goed zitten. Dit is lastig om zelf weg te halen. Laat dit daarom doen door een professional. De mondhygiëniste of tandarts doen heel de dag niets anders. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Voorkomen van tandplak en tandsteen 
– Twee keer per dan je tanden poetsen en flossen. Tandenpasta met fluoride helpt nog extra bij het voorkomen van tandsteen.
– Gebruik geen harde tandenborstel. Hierdoor gaat je tandvlees kapot en kunnen zich daar bacteriën in nestelen.
– Flossen! Door te flossen kom je ook waar de tandenborstel niet kan komen. Tussen je tanden is het vaak slecht gesteld met de hygiëne. Door regelmatig te flossen verwijder je dit.
– Spoel je mond met mondwater waar fluoride in zit. Dit komt ook op plekken waar je tandenborstel niet komt.
– Ga ieder half jaar naar de tandarts. Deze of de mondhygiënisten maken schoon waar jij niet bij kan komen.

Pas je dieet aan
Plak ontstaat doordat je voeding binnen krijgt waar veel suikers en koolhydraten in zitten. Door dit voeding te vermijden waar deze stoffen veel in zitten zal je minder last krijgen van tandplan en tand steen. Heb je toch iets gegeten waar dit veel in zit? Wacht dan een half uur en poets daarna je tanden. Ook het drinken van veel water helpt bij het schoon houden van je tanden. Dit spoelt achtergebleven voedselresten weg.

Wil jij je tanden goed verzorgen? Zorg er dan voor dat je je tandenborstel regelmatig verwisseld en dat je altijd genoeg flosdraad of stokjes in huis hebt. Zijn ze op? Koop deze dan nieuw en laat dit lekker thuisbezorgen door Drogisterij.net. En als lid van de Seniorenvoordeelpas krijg je tot wel 6% geld terug op je aankoop! Dat is veel voor weinig. Wacht niet langer en bestel alles voor een goede mondverzorging, klik hier voor meer informatie.

 

Reageer op dit artikel