Wat houdt het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) in?

In Nederland hebben bijna 20 procent van de vrouwen en 10 procent van de mannen last van prikkelbare of spastische darmen. Maar wat houdt het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) in, en wat kun je eraan doen? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Wat is PDS?

PDS betekend Prikkelbare Darm Syndroom. Dit wilt zeggen dat je last hebt van overgevoelige of spastische darmen. Dit kan ontzettend vervelend zijn maar het is gelukkig niet gevaarlijk. Het wordt ook wel een functionele aandoening genoemd. De darmfunctie van de mens wordt verstoord en het is ontzettend moeilijk om een duidelijke oorzaak te vinden. De darm is ontzettend complex waardoor het moeilijk is om de oorzaak te vinden.

Klachten

Als je last hebt van PDS kan je een heleboel klachten hebben zo hebben we de fysieke en mentale klachten voor je onderzocht.

Fysieke klachten

De eerste klacht dat je kan ervaren is een verstoorde stoelgang. Dit is vaak in combinatie met pijnlijke steken in de buik of constipatie. Dit is meestal een van de eerste klachten die je ontdekt als je PDS hebt. Daarnaast kan je last krijgen van meerdere soorten buikpijn. Dit is uiteraard bij iedereen verschillend. Er bestaan een aantal vormen van PDS. De eerste vorm kenmerkt zich als PDS-D, de D staat namelijk voor diarree. De tweede vorm is juist het tegenovergestelde. Dit is de PDS-O, de O staat voor obstipatie. De derde vorm is PDS-M, de M staat voor mixed. Hier heb je last van een combinatie van de twee andere PSD soorten. Dan is er nog de PSD-U vorm. De U staat voor unspecified of ook wel bekend als de onspecifieke vorm van PSD. Hier kan je last hebben van buikpijn en een opgeblazen gevoel. Het is alleen niet helemaal bekend wat voor soort PDS je hebt.

Mentale klachten

Er zijn ook een aantal mentale klachten waar je last van kan hebben als je PDS hebt. Zo komen er een heleboel irritaties bij kijken wat op lange termijneffect op de manier van leven kan hebben. De irritaties van je lichaam zullen uiteraard voor een mentale uitputting zorgen. Continu een onrustig gevoel is natuurlijk nooit leuk hierdoor kunnen mensen ook vaak last krijgen van angsten of depressieve gevoelens. De effecten van PDS op de mentale klachten zijn enorm uiteenlopend en bij iedereen anders. Het is daarom moeilijk om specifiek te kijken naar de link tussen de signalen van de darmen en de hersenen.

Stress

Stress is vaak de boosdoener voor een heleboel verschillende klachten. Zo kan het ervoor zorgen dat je lichaam als het ware verstoord raakt. Hierdoor kan je dus ook acute darmklachten krijgen.
Je darmen en je hersenen zijn in connectie met elkaar en kunnen zo bepaalde signalen naar elkaar sturen. Dit zorgt ervoor dat dingen zoals stress ook effect kunnen hebben op je darmen. Een stressvolle baan kan bijvoorbeeld de reden zijn waarom je spontaan last hebt van je buik. Dit kan een negatief effect hebben op je sociale leven en je mentale gezondheid. Ook je levensstijl of eetpatroon kan effect hebben op je PDS. Luister naar je lichaam en probeer gevarieerd te eten.

Behandeling

Er zijn een aantal verschillende manieren om PDS te behandelen. Zo zijn er medicijnen, therapieën, speciale diëten en coaching. Helaas is er geen één oplossing voor elke vorm van PDS. Neem daarom contact op met je arts om de juiste behandeling voor je klachten te ontvangen.

 

Reageer op dit artikel