Kijktip van deze week: The shape of water

Deze week is de kijktip de bioscoopfilm The shape of water. Een film vol spanning, romantiek en een grote dosis fantasie.

Land van afkomst: Verenigde Staten
Genre: Fantasie/ Romantiek
Duur: 123 minuten
Geregisseerd door: Guillermo del Toro
Bekende acteurs: Sally Hawkins, Michael Shannon en Richard Jenkins

Het verhaal
Het verhaal begint bij een schoonmaakster genaamd Elisa. Deze stomme schoonmaakster is tijdens de koude oorlog in dienst van de Amerikaanse overheid. Hier werkt ze al meer dan 10 jaar met haar collega Zelda. Door een ongeluk is ze op vroege leeftijd stom geworden en communiceert daarom met gebarentaal. Tijdens een dienst werd ze gevraagd om een speciale ruimte schoon te maken nadat er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Hier komt ze in aanraking met een zeer bijzonder wezen. Het wezen is een buitenaards visachtig persoon waar ze al snel gevoelens voor ontwikkeld. Het wezen wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd en werd gevangengenomen uit Zuid-Amerika. Daar werd het wezen gezien als god.

Dit wezen wordt bestudeerd om te kijken of het een bedreiging is of dat het ingezet kan worden in het leger of ruimtevaart. Doordat het een buitenaards fenomeen betreft is Elisa erg geïntrigeerd en leert je ze al snel een manier om te communiceren. Zo ziet ze het wezen voor wat het is en wordt ze zelf ook voor het eerst echt begrepen. Ze wordt bekeken als een persoon zonder beperkingen en dat zorgt ervoor dat ze eindelijk een gevoel van volledige acceptatie en appreciatie ervaart. Omdat het wezen uniek is zijn er ook andere partijen aanwezig die het wezen willen hebben. Zo zitten de Russen ook achter het wezen aan. Een dubbelspion zit hier in het complot. Nadat een Russische spion erachter komt dat Elisa gevoelens voor het wezen heeft wilt hij haar helpen om hem vrij te laten. De Amerikaanse overheid is namelijk van plan om het wezen te martelen en uiteindelijk te ontleden voor nader onderzoek. Samen met haar collega en huisgenoot gaat ze aan de slag om haar geliefde wezen te redden van de gruwelijke dood die er te wachten staat.

Het is een verhaal met een heleboel metaforen en een prachtig verhaal. Het is een hommage op het Belle en het beest verhaal met een heleboel raakvlakken. Door op een subtiele manier de problemen en strijd te laten zien die er in de jaren 60 aanwezig waren worden dingen getoond waaronder racisme, homohaat en vrouwenemancipatie. Het is een verhaal vol romantiek, actie en een grote dosis fantasie. Hierdoor is de film geschikt voor zowel de mannen als de vrouwen. Het is een prachtige film en daarom is het ook geen verassing dat deze film is bekroont met meerdere Oscars.

 

 

Reageer op dit artikel