Mag je werken naast je pensioen?

Wanneer je met pensioen gaat, kom je in een nieuwe fase van je leven. Met uiteraard nieuwe belangrijke zaken, regels en vragen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of je nog mag werken naast je pensioen. Voor veel mensen is dit een belangrijk onderwerp.

Of je mag werken naast je pensioen hangt er kortweg vanaf of je daadwerkelijk wilt werken tijdens je pensioenperiode of na de zogenaamde AOW-leeftijd. Daarnaast is ook de leeftijd wanneer je met pensioen ging bepalend en of je met pensioen bent gegaan voor 1 juli 2016 of daarna. In dit artikel leggen wij de regels van werken naast je pensioen uit aan de hand van vier situaties.

Met pensioen voor juli 2016
Situatie 1
Wanneer je met pensioen ging in de periode tussen september 2011 en juli 2016 en je was bij de start van je pensioen ten minste 60 jaar, dan mag je in veel gevallen onbeperkt bijverdienen. Dit geldt ook voor vroegpensioen, prepensioen, flexpensioen of vervroegd ouderdomspensioen.

Situatie 2
Wanneer je met pensioen ging in de periode tussen september 2011 en juli 2016 en je op dat moment jonger was dan 60, dan mag je niet onbeperkt bijverdienen. Deze beperkingen verschillen per pensioenfonds en wanneer je dit precies wilt weten, is het verstandig contact op te nemen met jouw pensioenfonds.

Wat moet je doen als je werkt naast je pensioen?
Wanneer je werkt naast je pensioen, wordt je inkomen in de meeste gevallen niet gekort door je pensioenfonds. Om deze reden is er een risico dat je een boete krijgt van de Belastingdienst. Dit heeft te maken met het feit dat er van senioren, die met pensioen gaan, wordt verwacht dat ze de intentie hebben om niet meer te werken. Wanneer je tijdens je pensioenperiode toch wilt gaan werken of iets wilt bijverdienen, moet je aantonen dat je ten tijde van het met pensioen gaan niet van plan was te gaan werken. Aan deze regel kun je voldoen door het tekenen van een intentieverklaring ten tijde van het aanvragen van je pensioen.

Met pensioen na 1 juli 2016
Situatie 3
Wanneer je met pensioen ging of gaat na 1 juli 2016 is bovenstaande niet meer aan de orde. De regels zijn gewijzigd. De leeftijd vanaf wanneer je mag werken naast je pensioen verschuift. Deze leeftijd is niet meer 60 jaar, zoals eerder gesteld, maar verschuift naar 5 jaar voor de ingang van je AOW-leeftijd. Je kunt een boete krijgen van de belastingdienst wanneer je gaat werken naast je pensioen en dat volgens bovenstaande regels nog niet mag. Hier kun je meer informatie over vergaren via de Belastingtelefoon.

Situatie 4
Wanneer je je AOW-leeftijd hebt bereikt mag je werken naast je AOW. Je moet hierbij alleen opletten bij het krijgen van partnertoeslag. Je pensioen kan gekort worden met maximaal 10 procent wanneer jullie gezamenlijk € 2.667,44 bruto per maand verdienen. Dit moet je berekenen door je totale inkomen en het inkomen van je partner bij elkaar op te tellen. Neem hierin de AOW ook mee. Er zijn nog een aantal dingen waar je bij het berekenen van je totale inkomen op moet letten, bijvoorbeeld een WW-uitkering, een levensloopuitkering of een auto van de zaak. Dit heeft gevolgen voor het berekenen van het gezamenlijke inkomen. Voor meer informatie verwijzen je naar de website van de Belastingdienst.

Werk jij naast je pensioen? Of ben je van plan om dat te gaan doen? En wat voor werk wil je dan gaan doen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht.

Reageer op dit artikel