Meer dieren in je tuin krijgen doe je zo

Nu het weer lekker weer is komen er steeds meer dieren en insecten buiten. Zo ook in je tuin bijvoorbeeld. Wil je meer dieren in je tuin hebben maar weet je niet zo goed hoe je dit kan doen? Dan kan je hier lezen wat je zelf kan doen om deze schattige dieren in je tuin te krijgen.

Een ecologische tuinvijver

Will je meer leven in je tuin? Neem dan een ecologische tuinvijver. Bij water is altijd van alles te zien. Zo komen kikkers, libellen, waterjuffers of schaatsenrijders op een natuurlijke manier naar het water. Dit is voornamelijk om te drinken, zwemmen of baden. Probeer het daarom zo leuk mogelijk te maken voor deze dieren. Je kan zelf dingen doen zoals verschillende planten of drijfvlakken in de tuinvijver plaatsen.

Maak verschillende verstopplekken

Maak verschillende verstopplekken in je tuin. Zo kunnen kleine schuwe dieren zoals egels hier schuilen. Dit kan je makkelijk doen door een paar takken op een hoopje te plaatsen of een paar potten in je tuin te plaatsen.

Hoe groener hoe beter

Dieren houden nou eenmaal van natuur. Daarom is het alleen maar logisch dat je meer natuur in je tuin moet hebben om meer dieren aan te trekken. Dit kan je doen door meer groen in je tuin te plaatsen. Denk aan een tuinpad, een gasveldje of een moestuin.

De juiste beschutting

In de wilde natuur hebben dieren een natuurlijke schuilplaats nodig. Dit kan van alles zijn. Ze hebben dit nodig om zichzelf te verdedigen tegen andere dieren of bijvoorbeeld verschillende weersomstandigheden. Plaats daarom een aantal planten die dit kunnen aanbieden. Het hoeft uiteraard niet je hele tuin te overmeesteren maar een aantal kleine planten kunnen dit al voor je doen.

Bloeiende lokkers

Er zijn bepaalde planten die insecten aantrekken. Dit zijn insecten zoals hommels, vlinders en bijen. Dit is voornamelijk bij bloeiende planten. Zo hebben bepaalde bloemen meer aantrekkingskracht waardoor ze niet alleen sneller komen maar ook nog eens langer blijven. Dit zijn planten zoals de paarse Verbena of de heester Buddleja, salvia of lavendel.

Laat het liggen

Het is verstandig om af en toe wat plantenresten of bladeren te laten liggen in de tuin. Zo kunnen verschillende dieren deze dingen gebruiken om hun eigen nest mee te bouwen of hun schuilplaats mee te verbeteren.

Maak een waterparadijs

Wil je geen hele vijver in je tuin nemen dan kan je ook een waterschaal of vogelbadje in je tuin plaatsen. Hierdoor kunnen vogels en andere dieren van het water genieten. Probeer het wel schoon te houden en de schaal of het badje niet te diep met water te vullen.

Plaats een zandbak

Heb je wel eens van een zandbad gehoord? Ontzettend veel dieren nemen naast een waterbad ook wel eens een zandbad. Hierdoor zorgen bijvoorbeeld mussen ervoor dat hun veren in goede conditie worden gehouden. Verder verwijderen ze ook parasieten.

Etenstijd

Een makkelijke manier om meer dieren aan te trekken is door een voedertafel te plaatsen. Zo komen verschillende vogels op het eten af en werkt het dus als een echte vogelmagneet. De vogels zijn niet alleen leuk om te zien maar zullen je tuin ook verwennen met gezang.

Bestrijd op een natuurlijke manier

Het is belangrijk om een fijne leefomgeving te creëren voor de dieren zodat je vaker terug komen of zelf in je tuin zullen blijven. De natuur zorgt voor een natuurlijke fijne leefomgeving maar zelf kan je ook het een en ander doen om dit te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld minder bestrijdingsmiddelen gebruiken om de dieren niet af te schrikken. Uiteraard is het niet de bedoeling dat de dieren of insecten alle planten zullen opeten maar je kan wel het een en ander doen om op een natuurlijke manier te bestrijden.

Heb jij nog spullen nodig om je tuin helemaal klaar te maken voor alle dieren? Bekijk dan onze Voordeel Partner Zooplus. Ben je al lid van de Seniorenvoordeelpas? Ontvang dan nu als nieuwe klant 5% korting op je online bestelling bij Zooplus. Klik op de button om gebruik te maken van de actie.

Reageer op dit artikel