Wat je nog niet wist van je hersenen

Hersenen, wat weten we er eigenlijk van? De roze massa in je hoofd zorgt ervoor dat je lichaam werkt. Alle signalen van het lichaam komen langs je hersenen en terug. Omdat we eigenlijk vrij weinig van de hersenen weten hebben we wat leuke hersenweetjes voor je opgezocht.

Braintraining helpt
Om je hersenen actief te houden kan je verschillende hersenactiviteiten doen. Zo zijn er spellen om je hersenen actief te houden. Dit zijn hersenoefeningen die voor elke leeftijd geschikt zijn. Een aantal oefeningen per dag is genoeg om je hersenen actief te houden.

Grootte van je hersenen
Menselijke hersenen kunnen rond de 1,3 tot 1,4 kilo wegen.

Laag bloedsuiker is goed voor je brein
Mensen met een lager bloedsuikergehalte hebben een betere score op geheugentests. Dit kan komen door een gezonde voeding en veel beweging. Dit zorgt voor minder geheugenproblemen.

Slaapliedjes
Om te herstellen is een goede nachtrust cruciaal. Om makkelijker in slaap te vallen helpen slaapliedjes. Het is wetenschappelijk bewezen dat muziek helpt met het in slaap vallen waardoor je sneller en dieper slaapt.

Goede genen
Je hebt het vast wel eens gehoord maar goede genen zijn in de meeste gevallen de reden waarom bepaalde hersenen beter zijn dan andere. De genen die we krijgen bepalen de hersenfuncties en daarbij hoe de hersenen werken.

Op je zij slapen
Slaap je vaak op je zij? Dan ben je goed bezig. Op je zij slapen is namelijk erg goed voor je mentale gezondheid. Door op je zij te slapen worden bepaalde afvalstoffen sneller opgeruimd.

Zoetjes geven brein geen voldoening
Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je beter geen zoetjes eten. Ze geven je namelijk geen voldoening waardoor je steeds meer wilt. Zoetjes zorgen ervoor dat je gevoel van beloning niet wordt geactiveerd waardoor je dus nooit voldoende hebt.

Pijnlijk
Het klinkt misschien raar maar je hersenen voelen geen pijn. Dit is omdat je pijnrespons gemanipuleerd wordt door verschillende pijnprikkels.

Energie
Onze hersenen gebruiken ongeveer 12 tot 23 watt aan energie. Dit is voldoende energie om een lamp mee aan te houden.

Klein brein
Het kleinste brein dat ooit is gemeten woog rond de 1,09 kilo. Deze kleine hersenen waren gemeten bij een vrouw die overleed in 1977.

Onze hersenen werken dag en nacht
Je hersenen werken net zo hard terwijl je slaapt dan wanneer je wakker bent.

Wanneer stoppen je hersenen met groeien?
Je hersenen groeien in de meeste gevallen door tot je 21ste.

Reageer op dit artikel