Oliebol verpest het voor champagne

We zijn allemaal bezig met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. Bij een van deze voorbereidingen hoort het uitkiezen van de juiste champagne. Wij hebben voor je onze partner Wijnvoordeel.nl om advies gevraagd. Zij zijn de expert op dit gebied. En wat blijkt, we doen iets grandioos verkeerd!

Een vette hap bij champagne
Vette oliebollen en plakkerige poedersuiker verpesten het voor de champagne tijdens oud en nieuw. Champagne – en zeker brut – kan dan ook beter op een andere, bijzondere gelegenheid worden gedronken. Dat stelt wijnexpert Jacco Oosterhof van Wijnvoordeel.nl.

Door baksels als oliebollen en appelflappen valt champagne vaak vies tegen. “Het gros van de Nederlanders heeft de hele dag al allerlei zoetigheden gegeten. Dat is de doodsteek voor de droge brut, die mensen al snel ‘vies’ of ‘te zuur’ noemen.”

Brut is met afstand het meest gedronken type champagne ter wereld.

Suiker
Als mensen toch per se champagne willen drinken, is demi-sec een betere optie, zegt Oosterhof. “Daar zit meer suiker in. Na al dat zoets smaakt dat toch een stuk lekkerder.”

Demi-sec is in principe de zoetste champagne die je nog kunt kopen. ‘Doux’ bevat de meeste suiker, maar is vrijwel niet meer verkrijgbaar.

Parteltjes
Voor liefhebbers van bubbels zijn er ook andere opties dan champagne, benadrukt Oosterhof. “Met oud en nieuw kun je net zo goed voor een wat zoetere cava of één van de mousserende Goldish-wijnen gaan.”

“Je hebt dan nog steeds de ploppende kurk en de ‘pareltjes’ in het glas, die volgens velen niet mogen ontbreken tijdens de jaarwisseling. Maar je bent vaak wel een stuk goedkoper uit. En een zoetere cava of Goldish past sowieso beter bij die schaal met oliebollen dan brut champagne.”

Ontkurken
Maar wanneer kun je die brut dan wel met een gerust hart ontkurken? “Als aperitief kan brut heel lekker zijn”, stelt Oosterhof. “In België en Frankrijk is het heel normaal om dit te drinken voorafgaand aan een lekker etentje.

“In combinatie met oesters is brut een absolute aanrader. Maar eigenlijk passen vrijwel alle zeevruchten heel goed bij deze champagne.”

Maar wat dan wel?
We weten allemaal dat fruit en champagne een hele goede combinatie is. Maar dit is niet de snack voor tijdens de jaarwisseling. Je kunt het al iets winterser maken door te kiezen voor een schaaltje gedroogd fruit.
Verder zijn verschillende soorten olijven ook erg lekker bij een glaasje champagne. Ook zijn gezouten noten en zoute chips een goede combinatie. Dit zorgt ervoor dat het zuur in de champagne minder aandacht krijgt. Zoet en zuur zijn niet de beste vrienden en zorgen er op die manier voor dat de champagne minder lekker is en de oliebol erg zoet en vettig is. Doe het dit jaar is anders en eet alleen wat oliebollen overdag!

Heb je nog geen champagne in huis? Wees er dan snel bij en bestel je champagne met korting bij onze Voordeel Partner Wijnvoordeel.nl. Zij bezorgen de champagne bij je thuis. Wil je weten wat de korting is? Klik dan hier en maak gebruik van deze hoge korting! 

Reageer op dit artikel