Politie gaat samenwerken met reddingshonden van burgers

De politie gaat in de toekomst gebruik maken van de reddingshonden van burgers. Ze gebruiken deze honden bij het opsporen van vermisten.

Foto: Hulpverleningszone Zuid-West Limburg

Daartoe wordt een samenwerking met de Stichting Inzet reddingshond Nederland (SIN) geïntensiveerd, liet de politie maandag weten.

Afgezien van de inzet van eigen reddingshonden maakt de politie via de SIN nu al gebruik van reddingshondenorganisaties van burgers. Politiewoordvoerder Dennis Janus: ”Deze samenwerking vergroot onze capaciteit naar ongeveer zestig honden. Deze aangekondigde intensievere samenwerking, moet de capaciteit nog verder omhoog brengen.”

Als onderdeel van de nauwere samenwerking gaat de politie voortaan twee keer per jaar samenwerken met aan de SIN verbonden burgerteams. Verder is het de bedoeling dat het aantal burger-reddingshondenorganisaties dat aan de SIN is verbonden, wordt uitgebreid.

Reddingshonden zijn zo getraind dat ze kunnen ruiken waar een bepaald persoon is geweest of als er ergens een overledenen ligt. Door gebruik te maken van van krachtige honden kunnen deze ook goed spoorzoeken op ruig terrein van bijvoorbeeld een natuurramp.

Reageer op dit artikel