Potentie en verlangen bij mannen en vrouwen

Je potentie of verlangen kan in de loop der jaren veranderen. Dit is een onderwerp waar weinig tot nooit over gesproken wordt. Maar wat is een normaal libido als je de vijftig bent gepasseerd? En wat kunnen we er zelf aan doen om dit op peil te krijgen of te houden? Wij hebben de antwoorden op deze vragen.

Wat is je libido eigenlijk?
Het seksuele verlangen wordt ook wel het libido genoemd maar het is veel meer dan dat. Het libido is erg persoonlijk. Je kan het omschrijven als seksdrive of geslachtsdrift. Over het algemeen hebben mannen gemiddeld een hoger libido dan vrouwen.

Verlies van verlangen bij vrouwen
Bij mannen wordt het onderwerp potentie nog wel eens besproken maar bij vrouwen is het toch een beetje taboe om het hierover te hebben. Het rare is dat vrouwen misschien een iets minder hoog libido hebben maar zeker niet seksloos door het leven willen gaan. Het blijft een taboe dat vrouwen net als mannen verlangens hebben. De bekendste redenen waarom vrouwen seksuele verlangens verliezen zijn onder andere:

Te veel stress
De bekendste reden is stress. Stress thuis of op het werk kan een enorme druk veroorzaken. Hierdoor kan je sneller uitgeput raken en dus geen zin meer hebben in intimiteit. Daarnaast is er ook een bepaald beeld van seksualiteit bij vrouwen in de media. Hier wordt als het ware in beeld gecreëerd over hoe vrouwen zich horen te gedragen. Dit is niet altijd even realistisch. Toch zijn er vrouwen die zich aan deze beelden vasthouden. Ze vergelijken zichzelf met deze vrouwen wat nog meer druk en stress op deze vrouwen zet wat juist weer negatief werkt voor de seksualiteit.

Te laag testosteron niveau
Het testosteron niveau beïnvloedt het libido bij mannen en vrouwen. Je zou het misschien niet zeggen maar vrouwen kunnen door te weinig testosteron ook een lager libido krijgen. Het niveau piekt vanaf ongeveer 25 jaar en daalt vervolgens tot de menopauze. Na de menopauze neemt het testosteron enorm af.

Relatieproblemen
Een andere reden waarom vrouwen minder seksuele verlangens kunnen hebben is door problemen in de relatie. Dit kan allerlei verschillende oorzaken hebben. Denk maar eens aan een emotionele ontevredenheid. Dit resulteert tot minder intimiteit en ook minder verlangens. Praat hier vooral met je partner over om zo weer samen te komen als koppel.

Medicatie
Bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat je een lager libido hebt. Dit zijn vaak medicijnen zoals antidepressiva, anticonceptiepillen of bloeddrukverlagende geneesmiddelen. Het kan ervoor zorgen dat je hormoonhuishouden in de war raakt.

Wat kan je doen om je libido te verhogen bij mannen en vrouwen
Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je libido te verhogen. Dit zijn er een aantal:

Sportschool
Door meer te bewegen stimuleer je de doorbloeding en de aanmaak van hormonen. Het kan ervoor zorgen dat je testosterongehalte in het bloed verhoogd wordt, hierdoor kan je libido ook verhogen.

Stressvrij
Stress is nergens goed voor en dus ook niet voor je libido. Het kan er daarom voor zorgen dat je een afname van testosteron in het bloed krijgt. Probeer goed te slapen en je cortisol zo laag mogelijk te houden.

Gezondheid
Eet gezond om je lichaam optimaal te houden. Gezonde voeding is niet alleen goed om fit te worden. Dit helpt ook om je libido te verhogen. Het zorgt ervoor dat je langer door kan gaan. Vermijd middelen zoals alcohol of cafeïne en wees voorzichtig met suikers. Je voeding kan je testosterongehalte beïnvloeden waardoor je minder

Supplementen
Als het allemaal niet mee wilt zitten kan je er ook voor kiezen om supplementen te nemen. Deze supplementen zitten vol goede en natuurlijke libido verhogende middelen. Er is hier natuurlijk onderscheid in gemaakt tussen pillen voor mannen en vrouwen. Voor meer informatie over supplementen kijk dan bij onze Voordeel Partner IQ Slimmer Gezond.  Als lid van de Seniorenvoordeelpas ontvang nu €8,- korting over het gehele assortiment supplementen van IQ Slimmer Gezond! Klik hier om gebruik te maken van de actie. Ben je nog geen lid van de Seniorenvoordeelpas? Klik dan hier om je aan te melden.

Reageer op dit artikel