Rijvaardigheid bij senioren

Veilig autorijden is meer dan alleen regels toepassen in het verkeer. Je moet goed kunnen anticiperen, snel reageren en ook nog eens alles tegelijkertijd in de gaten houden. Dit is niet alleen moeilijk voor senioren maar voor vrijwel iedereen. Daarom hebben wij een aantal tips verzameld die je kunnen helpen in het verkeer.

Tip 1. Opfriscursus
Verkeersregels veranderen constant. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van alle nieuwe regels en aanpassingen. Een opfriscursus kan je hierbij helpen. Dit kan je online doen of bij een rijschool. Je zou zelfs een paar opfriscursus kunnen nemen bij een rijschool als je denkt dat dit nodig is.

Tip 2. Zorg ervoor dat je goed uitgerust en in fit in de auto stapt
Om goed mee te kunnen doen aan het verkeer is het van belang dat je zelf ook fit bent om te participeren. Dit kan je doen door geen gebruik te maken van drugs of alcohol tijdens het rijden. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te slapen. Je slaap kan je rijvaardigheid beïnvloeden. Vergeet daarom niet om op tijd pauzes te nemen zodat je scherp blijft. Let er daarnaast ook op dat je niet te lang achter het stuur moet zitten. Doe dit niet langer dan negen uur en hou om de twee uur een kleine pauze.

Tip 3. Zorg ervoor dat je auto in orde is
Door het onderhouden van je auto zorg je niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor de veiligheid van anderen. Het onderhouden van je auto kan je doen door het regelmatig te checken. Zo kan je zelf kleine dingen doen om je auto te onderhouden. Dit zijn dingen zoals de bandenspanning checken en het oliepeil bijhouden.

Tip 4. Gebruik niet je telefoon tijdens het rijden
Het gebruik van de telefoon in de auto is niet toegestaan maar toch zijn er jaarlijks mensen die de telefoon niet weg kunnen leggen tijdens het rijden. Dit is niet alleen om te bellen maar het kunnen ook kleine dingen zijn zoals het opzoeken van een adres of het reageren op berichten. Door het gebruik van de telefoon kan je niet goed op de weg letten waardoor je kwetsbaar bent in het verkeer. Zelfs het bellen in de auto via handsfree kan je afleiden. Wees hier dus alert op en wees voorzichtig.

Tip 5. Maak gebruik van de navigatie
Als je niet zo goed weet waar je naartoe moet is het handig om gebruik te maken van een navigatiesysteem. Hierdoor kan je beter op de weg letten en heb je minder stress tijdens het rijden.

Tip 6. Zet de radio niet te hard aan
Een radio kan erg afleidend zijn tijdens het rijden. Let hier dus op wanneer je meedoet aan het verkeer. Door het volume van de radio of je muziek iets lager te zetten kan je beter opletten in het verkeer. Door de harde muziek kan je snel afgeleid raken of hulpdiensten te laat horen. Wees daarom verstandig en zet de radio net iets zachter tijdens het rijden.

Tip 7. Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij de hand hebt
Je kan een heleboel spullen kwijt in de auto. Zo kan je tijdens het autorijden je zonnebril op sterkte, reservebril en hulpmiddelen handig opbergen in het dashboardkastje. Verder is het ook handig om spullen in je kofferbak te houden. Dit kunnen dingen zijn die je nodig hebt bij ongevallen of pech. Denk hierbij aan een veiligheidshesje, een verbanddoos, brandblusser of een veiligheidshamer. Naast deze dingen kan je ook algemene praktische dingen meenemen zoals een dekentje, een regenjas of een paraplu.

Reageer op dit artikel