Een verkoudheid heb je snel te pakken of is het toch een griepje?

De eeuwenoude vraag zal in dit artikel eindelijk voor eens en voor altijd worden besproken. Om fris en fruitig deze winter te overleven is het handig om eerst te weten of je te maken hebt met een griep of een verkoudheid. Heb je een ontzettend bonzend gevoel, ben je beroerd en twijfel je of het nu om een griep gaat of een verkoudheid lees dan vooral verder.

Allereerst is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Wat zijn je symptomen en hoe ga je er mee om?  De meeste symptomen kunnen overlappen en zodra je ziek bent is het moeilijk om het te onderscheiden. Een griep komt vrijwel meteen op. Dit gebeurt in de meeste gevallen binnen één tot drie uur. Een beroerd gevoel is het eerste symptoom dat hier opkomt. Bij een verkoudheid is dit echter later. Bij een verkoudheid kunnen de eerste symptomen na een aantal dagen pas ontplooien. Dit gebeurt meestal door een niet helemaal lekker gevoel. Over het algemeen gezien voel je bij een griep slechter dan bij een verkoudheid.

Griep
Een griep wordt ook wel een influenzavirus genoemd. Bij een griep stijgt het lichaamstemperatuur op tot 40 à 41 graden. Je kan last hebben van koude rillingen en het hele lichaam zal een vermoeid gevoel krijgen. Dit vermoeide gevoel zal in combinatie zijn met een spierpijn. Daarnaast kan je last hebben van hoesten. Je zal snel buiten adem zijn en weinig eetlust hebben. Deze symptomen versterken elkaar waardoor het moeilijk is om de symptomen te onderscheiden. Het griepvirus kan in de jaren erg veranderen. Zo zijn actieve influenza virussen erg slim en kunnen ze snel groeien. Hierdoor wordt er ieder jaar een nieuw vaccin gemaakt om dit tegen te gaan. Een griep kan erge gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een longontsteking. Dit is vooral gevaarlijk bij jonge kinderen, zwangere vrouwen of senioren. De griep heeft een aantal pieken in het jaar. Zo komt het vooral voor tijdens de wintermaanden.

Symptomen van griep zijn:

– Hoofdpijn
– Pijnlijke keel
– Droge hoest of productieve hoest
– Koorts tot 41 graden
– Koude rillingen over het hele lichaam
– Loopneus
– Vermoeidheid
– Spierpijn over het hele lichaam
– Geen of weinig eetlust
– Buiten adem zijn

Verkoudheid
Bij een verkoudheid is er een ontsteking in de luchtwegen. Dit wordt ook wel een virale nasofaryngitis genoemd. Bij een verkoudheid kan je lichaamstemperatuur oplopen tot 38 graden. De symptomen beginnen vaak pas na een paar dagen en kunnen oplopen tot twee weken. De symptomen beginnen vrij mild maar kunnen voor ernstige gezondheidszorgen gevolgen zorgen. Een verkoudheid begint vaak bij het niezen of hoesten. Zo worden de virussen verspreid in de lucht en komt het bij een ander terecht. Een verkoudheid is dus besmettelijk en kan meerder keren per jaar voorkomen. Het is ook mogelijk om een verkoudheidsvirus aan te trekken door in aanraking te komen met bepaalde oppervlaktes. Zo kan je het virus ook oplopen door bijvoorbeeld een deurklink of leuning aan te raken. Als iemand met het virus in contact komt deze oppervlakten en vervolgens zijn neus of ogen aanraakt kan het virus worden verspreid.

Symptomen van verkoudheid zijn:
– Hoofdpijn
– Loop- of verstopte neus
– Pijnlijke keel
– Niezen
– Hoesten
– Lichte koorts
– Lichte vermoeidheid
– Oorpijn

Herstel
Om te herstellen van een griep of verkoudheid is het belangrijk om vooral voldoende rust te nemen. Geef je lichaam de tijd om het virus te bestrijden. Daarnaast zijn er ook andere tips zoals veel water, thee en vruchtensap te drinken. Er zijn verschillende middelen om de symptomen te verzachte. Denk aan hoestdrank, pijnstillers en neussprays te gebruiken en regelmatig te stomen kunnen neus en keelklachten verminderen. Het is ook mogelijk om een griepprik te nemen. Neem hiervoor contact op met de huisarts voor verdere informatie. De griepprik kan ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van griep kleiner wordt. Honderd procent zekerheid kunnen ze je alleen niet geven. Heb je langer dan twee weken last van de griep of een verkoudheid neem dan contact op met je huisarts.

Beschermen
Een griep of verkoudheid is te voorkomen door je weerstand te versterken. Let goed op wat je eet, beweeg regelmatig en pas eventueel je levensstijl aan. Daarnaast kunnen extra vitamines ook erg helpen bij een griep of verkoudheid. Zo zijn vitamines zoals vitamine C en vitamine D erg belangrijk voor het behouden van een sterke weerstand. Om je te beschermen voor besmettingen is het aan te raden om regelmatig je handen te wassen, deurklinken schoon te vegen en gebruikte zakdoekjes zo min mogelijk in de buurt van de neus of mond te houden.

Reageer op dit artikel