Waarom is vis gezond?

Omega-3- vetzuren, dat is het bestanddeel dat vis zo gezond maakt. Omaga-3-vetzuren zijn goed voor je hart en vaten. Deze stof zit in alle vis maar is ook in te nemen via pillen, mocht je niet van vis houden. Om genoeg van deze stof binnen te krijgen is het raadzaam om minimaal 1 keer per week vis te eten. Er zijn vissoorten die meer omega-3-verzuren bevatten dan andere. Hoe vetter de vis hoe meer omega-3-vetzuren er in de vis zitten.

Wat is vette vis?
Omega-3-vetzuren zitten in vette vis. Maar welke soorten zijn dan vette vis? En is dit vet wel goed voor je? De vette vissoorten zijn Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Om het label vette vis te mogen dragen moet de vis minimaal 10% vet bevatten. Dit staat beschreven op de verpakking. Verse vis is vaak het lekkerst maar ook het duurst. Gelukkig gaat de vetheid van de vis niet ten kosten van de verpakking. Je kunt dus ingevroren vis of vis uit blik prima gebruiken om je wekelijkse dosis omega-3 binnen te krijgen.

Alternatief voor vis
Stel je vindt vis helemaal niet lekker dan is daar een oplossing voor. Visoliecapsules, deze kun je slikken om toch deze stoffen binnen te krijgen. Je hebt ook pillen waar alleen de stof omga-3-vetzuren in zitten. Maar in vis zit meer dan alleen deze stof. Daarom is beter om de visoliecapsules te slikken, dan krijg je alles binnen.


Vis met een korstje
Het is lekker om vis een krokant laagje te geven. Het visvlees is vaak zacht en wat slijmerig deze structuur vinden sommige mensen niet zo lekker. Dan wordt de vis vaak gepaneerd. Het nadeel van dit paneren is dat het beslaglaagje minder goed voor je is. Door het krokante jasje zuigen bij het bakken of frituren veel vet op. Het eten van vis die in de oven is bereidt of die gerookt is zijn de betere keuzes.

Duurzame vis kopen
Om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden, is het goed te letten op keurmerken zoals MSC en ASC. Bekijk ook de VISwijzer van het Wereldnatuurfonds.

Soorten vis
Je hebt twee type vissen, zoet- en zoutwatervissen. Dit is afhankelijk uit welke type water ze zijn gevangen, uit de zee met zoutwater of uit een meer met zoetwater. Ook zijn er vissen die in beide soorten wat er leven, dit geeft dan ook weer een ander smaak aan de vis. Dit zijn vissen zoals paling en zalm.

– Zoutwatervissen: ansjovis, bot, griet, heilbot, makreel, kabeljauw, koolvis, rode poon, sardien, schar, schelvis, schol, tarbot, tong, tonijn, wijting, zeepaling en zeeduivel.
– Zoetwatervissen: baars, forel, karper, meerval, paling, snoek en steur.

Bewaren

Verse vis
Om verse vis zo lekker en zo vers mogelijk het houden is het verstandig om deze te bewaren op een temperatuur net boven het vriespunt. Daarom ligt vis ook vaak op ijs. Het ijs is koud maar de lucht daaromheen is niet koud genoeg om de vis te bevriezen. Thuis is kun je de vis het beste bewaren in vershoudfolie en in ijs te leggen.
Ook is het goed om verse vis dezelfde dag nog op te eten. Mocht dit niet lukken eet het dan wel de dag erna op. Vanaf dag twee wordt de vis minder lekker.

Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood. Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. Verse vis ruikt fris. Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat stinken. Bij visfilets is het lastiger te beoordelen of de vis vers is, zeker als de filet is voorverpakt. Het is goed als de filet glanst en niet is verkleurd. Verse visfilet ruikt zilt, is stevig en verliest bij zachtjes duwen geen vocht.

Diepvries
Mocht je nog niet precies weten wanneer je deze week of maand vis wilt gaan eten dan kun je ook ingevroren vis kopen. Magere vis is in de diepvries ongeveer 6 maanden houdbaar. Vette vis blijft ingevroren 3 maanden goed, net als bereide vis, zoals kibbeling en gerookte paling.

Vis in pot of blik
Bij vis in pot of blik geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking. De vis blijft buiten de koelkast goed. Zodra de verpakking geopend is, moet de vis in de koelkast bewaard worden. De vis is dan nog 2 dagen houdbaar in de koelkast bij een temperatuur van 4°C.

Bereide vis
Bereide vis kan 2 dagen bewaard worden in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Ook kan het ingevroren worden voor 3 maanden.

Gerookte vis
Gerookte vis is gevaarlijk. Het kan namelijk ongemerkt gaan bederven. Het is raadzaam om de vis zo vacuümverpakte verpakking te bewaren. Open je de verpakking, let dan goed op de houdbaarheidsdatum en bewaard worden en in de koelkast bij 4°C. Na opening van de verpakking is gerookte vis nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Dat geldt ook voor los verpakte gerookte vis.

Probeer dus genoeg vis te eten, het is echt gezond!

Reageer op dit artikel