Wat is matcha?

Matcha, het gezonde groene drankje wat steeds populairder wordt maar wat is het nou eigenlijk? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Waar komt matcha thee vandaan?
Matcha is een poeder waar je thee mee maakt. Het wordt al jaren gebruikt en is afkomstig van China en Japan. De boeddhist Eisai had in 1191 de theebladeren meegenomen vanuit China en introduceerde het in Japan. Hij was de eerste die de thee in gemalen vorm dronk. Na de jaren heen is de thee niet meer weg te denken uit de Japanse cultuur en het wordt ook vaak gebruikt bij Japanse theeceremonies.

Tijdens deze theeceremonies wordt vandaag de dag nog alleen maar matcha gebruikt op zeer hoge kwaliteit. Het is speciaal bedoeld om bewust te zijn van de diepe schoonheid die terug te vinden is in de simpele dingen in het leven. Je wordt er bewuster van en het zorgt voor innerlijke schoonheid. Je krijgt er een scherpere geest van en daarbij wordt je ook evenwichtig en alert. Daarom wordt het ook gezien als het elixer des levens.

Hoe wordt matcha thee poeder gemaakt?
Matcha komt aan zijn groene kleur door de bladeren die worden gebruikt. Deze worden geplukt en vervolgens gedroogd. Het is een enorm complex proces waarbij de kwaliteit van de matcha centraal staat. Zo worden de bladeren de eerste drie weken in een donkere plek gehouden zodat ze door kunnen groeien. Hierdoor moet de plant extra hard werken om te overleven. De plant produceert hierdoor extra veel stoffen aan zoals chlorofyl, aminozuren, antioxidanten en L-Theanine. Deze stoffen zijn niet alleen super gezond voor je maar zorgen er ook voor de geur, kleur en smaak van de matcha. Daarna wordt het door granieten platen gemalen tot een fijne stof en dat proces duurt erg lang. Hierdoor is de matcha thee ook erg waardevol geworden.

 

Waarom is matcha thee zo gezond?
Bij reguliere thee wordt er thee getrokken uit de blaadjes of de theezakjes. De gebruikte bladeren of thee wordt daarna weggegooid. Bij de matcha thee gebruik je alle bladeren. Je krijgt hierdoor de volledige 100% van de thee binnen. Bij een thee zakje of bladeren is dit meestal rond de 15 a 20 procent. Daarnaast zijn de stoffen die in de matcha zitten ook erg voordelig omdat het voor ontspanning kan werken maar tegelijkertijd ook wordt gebruikt om af te vallen of tegen bestrijding van bacteriën, virussen en schimmels. Omdat er ontzettend veel antioxidanten in de thee zitten zorgt het ervoor dat de cellen in het lichaam worden beschermd. De thee heeft maar liefst 137 keer meer antioxidanten dan in een normale groene thee.

Heb je nu ook zin om van de voordelen van matcha te genieten? Bestel dan snel een pot matcha thee bij de VitaminstoreAls lid van de Seniorenvoordeelpas krijg je zowel online als in de winkel korting bij Vitaminstore! Ontvang nu 6% korting op alle producten bij Vitaminstore.nl! Bekijk hier de online korting.

Reageer op dit artikel