Wat te doen bij geïrriteerde ogen?

Heb je wel eens last gehad van droge, rode en geïrriteerde ogen? Dit is een veel voorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Maar hoe komt het dat je hier last van hebt en wat kan je zelf doen om dit tegen te gaan? Wij hebben dit voor je uitgezocht zodat jij voortaan geen last meer hebt van geïrriteerde ogen.

Wat zijn geïrriteerde ogen?

Geïrriteerde ogen zijn vaak rood, jeuken enorm en voelen droog, pijnlijk of branderig aan. Deze klachten kunnen voorkomen bij het knipperen of je kan er constant last van hebben. In de meeste gevallen heb je met deze klachten ook last van tranen en een wazig zicht. Hier kunnen een heleboel redenen voor zijn. Zo heb je soms de oorzaak niet zelf in de hand. Rode, geïrriteerde, prikkende ogen komen meestal door droge ogen. Dit komt doordat je oog te weinig vocht krijgt. Dit is gelukkig wel te verhelpen maar dit is bij iedereen anders. Zo kan je last hebben van je traanbuis, oogleden of je bijvoorbeeld je oogbal zelf.

Symptomen van geïrriteerde ogen:

– Waterige ogen
– Roodheid
– Overmatig tranen
– Brandend gevoel
– Jeuk
– Oog pijn
– Afscheiding van het oog

Behandeling

Je kan je oogirritatie verlichten door producten te gebruiken voor je ogen. Zo kan je bijvoorbeeld oogdruppels gebruiken om minder last te hebben van droge ogen. Oogdruppels nemen de functie van het traanvocht over en zorgen voor voldoende vocht in het oog. Oogdruppels bestaan voornamelijk uit steriel water en een klein beetje conserveermiddel. Dit is toegevoegd om het kiemvrij te houden. Daarnaast zitten er ook verzorgingsmiddelen in zoals polyvidon.

Naast oogdruppels is er nog oogspoelvloeistof. De naam zegt het al. Dit is gemaakt om je oog mee te spoelen. Hierdoor zorgt je ervoor dat vuil uit de ruimte tussen de oogbol en de oogleden verwijderd wordt. Uiteraard kan je ook kraanwater gebruiken om je oog mee te spoelen. Echter zit er vaak chloor of kalk in water. Dit kan ook weer voor irritaties zorgen. Verder kan je ook geïrriteerde ogen krijgen door bijvoorbeeld schimmels of allergieën. Zo kan je hier samen met je arts achter komen en ook ervoor zorgen dat je hier de juiste behandelingen voor krijgt.

Wat kan je doen om oogirritatie tegen te gaan?

– Ga niet in je ogen wrijven of pulken als je last hebt van droge, rode, geïrriteerde ogen. Hierdoor kan je je hoornvlies mee beschadigen.
– Pas op met verschillende producten op je handen. Denk bijvoorbeeld op uien, pepers of tijgerbalsem. Daarom is het not done om met vuile ogen in je ogen te gaan wrijven.
– Spoel je oog schoon bij de eerste vormen van irritatie. Dit kan je doen met zelfgemaakte steriele oogdruppels. Dit maak je door gezuiverd water met gejodeerd zout en zuiveringszout te mengen.
– Gebruik je oogdruppels niet langer dan een week.
– Bewaar je make-up niet te lang. Dit geldt voornamelijk voor oogmake-up. Er staat bijna altijd een houdbaarheidsdatum op make-up artikelen.
– Gebruik alleen je eigen make-up om infecties te voorkomen.
– Zet de airconditioning uit of lager om uitdroging tegen te gaan.
– Vermijd rokerige ruimtes.
– Wrijf niet te hard in je ogen.
– Maak je ogen op de juiste manier schoon.
– Draag een zonnebril tegen de koude buitenlucht, de wind en het zonlicht.
– Kijk niet te lang naar een scherm.

Heb je last van geïrriteerde ogen en heb je nog oogdruppels nodig? Bekijk dan onze Voordeel Partner Drogisterij.net. Hier vind je een groot assortiment aan oogverzorging. Ben je lid van de Seniorenvoordeelpas? Ontvang dan nu tot 6% geld terug bij je aankoop bij Drogisterij.net! Klik op de button om gebruik te maken van de actie.

 

Reageer op dit artikel