Wat te doen bij gewrichtspijn

Gewrichtspijn is een vervelende aandoening die kan ontstaan door een blessure, maar ook andere oorzaken kan hebben. Bij senioren bijvoorbeeld, kan gewrichtspijn spontaan ontstaan en van chronische aard zijn. Wanneer er sprake is van gewrichtspijn is er meestal sprake van een gewricht dat verdikt is en een rode kleur heeft. Daarnaast kan het voorkomen dat het gewricht erg stijf is en warm aanvoelt. Er bestaan verschillende soorten gewrichtspijn met uiteenlopende oorzaken.

Chronische gewrichtspijn
Chronische gewrichtspijn is een aandoening die veel wordt gezien bij senioren boven de 75 jaar. De gewrichtspijn ontstaat meestal door slijtage van het kraakbeen dat zich in het gewricht bevindt. Dit wordt ook wel artrose genoemd. De meeste vormen van artrose ontstaan op de plaatsen waar gewrichten gedurende het leven het meest belast zijn. Meestal zijn dit de heupen en de knieën. Artrose kan daarnaast ook ontstaan door overmatige belasting, bijvoorbeeld bij het veelvuldig beoefenen van een intensieve sport

Gewrichtspijn door jicht
Bij de meeste mensen beginnen de jicht klachten in de grote teen, maar het kan ook in andere gewrichten ontstaan. Wanneer er sprake is van jicht worden er urinezuurkristallen in het gewricht gevormd, waardoor het gewricht gaat ontsteken. Het gevolg hiervan zijn pijnlijke gewrichten die door de ontsteking dik en rood zijn en daarnaast warm aanvoelen. Jicht kan ontstaan bij mensen die veel voedsel met eiwitten eten. Bij eiwitrijk voedsel kun je bijvoorbeeld denken aan rood vlees of kip. Ook het regelmatig drinken van alcohol vergroot de kans op het krijgen van jicht klachten.

Gewrichtspijn door reuma
Reuma is ernstiger dan artrose en wordt ook wel reumatoïde artritis genoemd. Bij reuma is er sprake van een ontsteking in het gewricht, waardoor de plaatsen van de ontsteking rood en gezwollen zijn. Bij de meeste mensen begint reuma met pijn in de handen en polsen in combinatie met stijfheid.


Gewrichtspijn na een blessure

Gewrichtspijn die ontstaat als gevolg van een blessure is vaak te verhelpen met veel rust en zal uiteindelijk vanzelf genezen. De blessure kan ontstaan als gevolg van sporten, maar ook door vallen of verstappen. Je kunt hierbij denken aan een verdraaide knie of bijvoorbeeld een verstuikte enkel.

Gewrichtspijn voorkomen of verminderen
Gewrichtspijn is te voorkomen of te verminderen door genoeg rust te nemen en te luisteren naar het lichaam. Behalve rust is ook beweging een goede remedie om de gewrichten soepel te houden. De mate van beweging is afhankelijk van het soort gewrichtspijn en de klachten. Ook kan een gezonde levensstijl bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van deze vervelende pijn.

Wat te doen bij een ontsteking van het gewricht
Wanneer het gewricht pijnlijk, rood en gezwollen is, is er waarschijnlijk sprake van een ontsteking. Bij een ontsteking is het aan te raden om, wanneer dit mogelijk is, de plaats van de ontsteking omhoog te leggen. Daarnaast kan het koelen van de ontsteking een goede oplossing zijn om de pijn te verminderen. Wanneer de zwelling afneemt en de ontsteking minder rood wordt, kun je langzaam weer gaan beginnen om het gewricht voorzichtig te bewegen.

Het nemen van geneesmiddelen
Bij erge gewrichtspijn kan er gekozen worden om paracetamol te nemen. Wanneer de pijn niet voldoende wordt onderdrukt door de paracetamol, kan er gekozen worden om een ontstekingsremmer te nemen, zoals naproxen of ibuprofen. Wees vanwege de bijwerkingen altijd behoedzaam met het nemen van geneesmiddelen.

Keuze voor alternatieve geneesmiddelen
Soms wordt er gekozen voor alternatieve geneesmiddelen om van de gewrichtspijn af te komen. Een veelvoorkomend middel bij gewrichtspijn zijn chondroïtine en glucosamine. Ook duivelsklauw of producten die wilgenbast bevatten worden gebruikt om gewrichtspijn te verhelpen. Daarnaast wordt vaak gesuggereerd dat voedingsproducten met veel omega-2-vetzuren, zoals vette vis, gewrichtspijn kunnen verhelpen. Hoewel er verschillende meningen zijn over de werking van deze middelen, zijn er toch mensen die een positief effect ervaren na het gebruik van deze alternatieve geneeswijzen.

Reageer op dit artikel