Wereld Alfabetiseringsdag

Vandaag is er extra aandacht voor een groot, onbekend, probleem in Nederland. Laaggeletterdheid of analfabetisme wil zeggen dat mensen niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Dit is niet alleen een probleem in Nederland maar over de hele wereld.

In Nederland zijn er ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterde. Deze mensen hebben daar iedere dag last van. Maar ook hebben deze mensen veel slimme trucjes bedacht om niet te laten merken dat ze lezen en schrijven moeilijk vinden. Wanneer iemand bijvoorbeeld naar het gemeentehuis moet om een formulier in te vullen plakken ze een oog af. Vervolgens vragen ze aan de dame of heer achter de balie of zij het formulier in willen voorlezen en invullen omdat ze het niet goed zien. Een andere truc is het omdoen van een verband of mitella. Je zegt vervolgens dat je een blessure hebt aan je arm of pols en daarom niet kan schrijven.

De stichting Lezen & Schrijven maakt zich hard voor deze groep mensen. Met hun programma’s als de netwerkaanpak Taal voor het Leven en Voel je Goed! ondersteunen ze gemeenten, organisaties, docenten en vrijwilligers om zoveel mogelijk mensen in Nederland beter te leren lezen, schrijven en rekenen en omgaan met de computer.
Wil je graag meer informatie over deze stichting of dit probleem. Bezoek dan de website van Stichting Lezen & Schrijven.

Reageer op dit artikel