Zo kies je de perfecte wijn

Wil je een lekker wijntje kopen maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij het kopen van een fles wijn? Wij hebben een aantal stappen voor je genoteerd om zo een pro te worden in het uitkiezen van de juiste wijn.

Stap 1. Welke druiven zitten er in de wijn?
Om een lekkere wijn uit te kiezen kan je het beste eerst kijken naar welke druiven er in de wijn zitten. Zo kan je kijken naar welke druiven er in de wijn zitten. Dit staat in de meeste gevallen op de wijnfles genoteerd. De smaak van de druif zorgt voor een bepaalde souplesse van de wijn. Er zijn een heleboel verschillende soorten druiven met een eigen smaak zoals bijvoorbeeld de chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon of malbec.

Stap 2. Uit welke regio komt de wijn?
Nu je weet wat voor soort druiven er in je wijn zitten kan je kijken naar waar de wijn vandaan komt. Zo komen bekendere wijnen uit bekendere wijngebieden. Denk maar eens aan Bordeaux, Rioja, Bourgogne, Loire en Toscane. Deze gebieden hebben vaak het perfecte klimaat voor de verschillende wijnen. Om te weten waar deze wijn vandaan komt kan je altijd kijken op het etiket van je wijnfles.

Stap 3: Kijk naar het jaartal op het etiket
Het is handig om te weten uit welk jaar een wijn komt. Zo kan je namelijk kijken of een oogstjaar goed of slecht is geweest. Dit kan je makkelijk opzoeken door dit op google op te zoeken. Zo kan je kijken naar een bepaald oogstjaar en een bepaald oogstgebied. Daarbij kan je ook kijken naar een wijn die het beste bij jouw past.

Stap 4. Welke sulfieten zitten er in de wijn?
Ben je bekend met sulfieten in je wijn? Deze zitten vaak al in de wijn verwerkt. Dit is niet erg om te hebben maar het kan effect hebben op de smaak van de wijn. De reden waarom er sulfieten in de wijn zitten is om vroegtijdige oxidatie te voorkomen.  Dit zorgt ervoor dat de wijn beschermd is on de fles. Dit wordt steeds populairder en zorgt ervoor dat je wijn beter en langer bewaard kan worden.

Stap 5. Wie heeft de wijn gemaakt en waar is deze gebotteld?
Een wijn van een kleine wijnboer is natuurlijk heel anders dan een wijn bij een hele bekende wijnketen. Daarom is het van belang om eens te kijken naar de afkomst van de wijn. Waar is de wijn gemaakt en hoe is deze gebotteld? Dit heeft niet alleen effect op de wijn maar ook op de prijs. Zo kopen wijnhandelaren verschillende grote hoeveelheden wijn in om vervolgens voor een relatief goedkopere prijs te verkopen aan supermarkten en slijterijen.

Stap 6. Check het alcoholpercentage
Je zou het misschien niet denken maar het alcoholpercentage kan effect hebben op je wijn. Zo zijn wijnen met een hoger alcoholpercentage zwaarder van smaak. Wil je daarom een lichte of frisse wijn? Kies dan een wijn met een laag alcoholpercentage. Dit percentage staat altijd op het etiket.

Stap 7. Bekijk de kwaliteit van de wijn
De kwaliteit van de wijn is natuurlijk het allerbelangrijkste als je een wijn gaat uitkiezen. Daarom is het van belang om goed te kijken naar wat de kwaliteit is van de wijn. Dit kan je doen door te kijken naar een bepaald keurmerk of merk. Dit is in combinatie van stap 5. Door er achter te komen waar de wijn gemaakt en gebotteld is kan je ook kijken naar de kwaliteit van de wijn. Dit is na wat speurwerk makkelijk te vinden. Daarbij kan je ook kijken naar bepaalde ondertonen en verschillende aroma’s.

Nu je weet hoe je het beste een wijn kan kiezen kan je als een pro de perfecte wijn vinden. Wil je een van de beste witte wijnen van Nederland 2018 proberen? Bekijk dan onze Voordeel Partner Hema. Deze wijn is geprijsd tot beste witte wijn. Ben je lid van de Seniorenvoordeelpas? Ontvang nu 10% exclusieve korting op alle wijnen bij Hema.nl! Klik op de button om gebruik te maken van deze actie.

Reageer op dit artikel