Zomergriep: wat is het en wat kun je eraan doen?

Griep wordt vaak geassocieerd met koude temperaturen en guur weer. Maar ook in de zomer kun je griep krijgen! De ‘zomergriep’, zoals deze griep toepasselijk wordt genoemd, is eigenlijk gewoon een buikgriep, veroorzaakt door besmettelijke virussen.

Waar herken je zomer- of buikgriep aan?
Klachten bij zomergriep, dus eigenlijk buikgriep, zijn buikpijn in combinatie met krampen, hoofdpijn, diaree, vermoeidheid, slechte eetlust, overgeven en koorts.  Ieder jaar krijgen in Nederland 4,5 miljoen mensen last van hun maag of darm. Hoewel de ‘gewone’ griep wordt veroorzaakt door een zogenaamd influenzavirus, wordt buikgriep veroorzaakt door entero- en norovirussen. Heb je de griepprik gehad? Dan ben je wel beschermt tegen het influenzavirus, maar helaas niet tegen de buikgriep.


Wat kun je eraan doen?
Buikgriep is gelukkig vrij onschuldig en meestal na een paar dagen weer over. Er zijn dan ook geen medicijnen tegen de buikgriep. Het beste is om rust te nemen en goed uit te zieken. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg drinkt, omdat er kans is op uitdroging. Tip: meng verse citroensap met honing en heet water. Dit zuivert je lichaam en werkt goed tegen griep. Helaas is buikgriep wel erg besmettelijk. Daarom is het van belang dat er een aantal regels in acht worden genomen om verdere besmetting wordt voorkomen. We zetten ze hier op een rijtje.

– Was je handen goed na een bezoek aan het toilet
– Maak je toilet regelmatig goed schoon, inclusief de knop om door te spoelen, de kraan en de deurklink
– Wissel regelmatig van hand- , thee- en vaatdoeken
– Was je beddengoed tussendoor op een hoge temperatuur
– Laat iemand anders eten bereiden, zodat je niet anderen besmet

Heb jij nog goede tips die nog niet genoemd zijn? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit bericht!

Reageer op dit artikel